Ned med lageret, op med leveringsevnen

“Ned med lageret, og op med servicegraden”.

Det er overskriften på COO’ens arbejde.

Han/hun skal holde omkostningerne nede og sikre kunderne den bedste service. COO’en er dermed også et helt centralt balancepunkt i virksomheden. Et balancepunkt som har afgørende betydning for virksomhedens effektivitet, top- og bundlinje.

Opgave er ikke nem. Som øverste ansvarlig for operations er hverdagene præget af usikkerhed, lang planlægningshorisont, uigennemsigtighed og vekslende prioriteringer. Dialog og samarbejde på tværs er derfor et uundværligt redskab, hvis virksomheden ikke skal ”miste balancen”. Samarbejdet starter med at virksomheden i fællesskab stiller sig selv nogle grundlæggende spørgsmål om forretningen og – ikke mindst – baserer sine svar på data og fuld gennemsigtighed.

De fundamentale spørgsmål

Virksomheden skal spørge sig selv følgende:

 • Er alle kunder lige vigtige?
 • Er alle produkter lige vigtige?
 • Hvad kan vi love kunden – og hvad kan vi ikke love kunden

På baggrund af disse spørgsmål og svar kan ledergruppen definere spillereglerne for det interne og eksterne samarbejde med kunder og leverandører. Det er utopi at forlange dag-til- dag levering og 98% leveringssikkerhed på alle varer uden at lageret øges.

Masser af potentiale

En spørgeundersøgelse foretaget af ABC Softwork blandt danske handels- og produktionsvirksomheder afslører at COO’en har rigeligt på tallerkenen:

 • 80% skal reducere lageret
 • 80% skal øge leveringsevnen
 • 60% oplever at restordre er en udfordring i hverdagen
 • 72% planlægger indkøb og produktion på historisk data. Kun 16% får prognoser fra salg.
 • 100% mener at samarbejde på tværs af virksomheden øge effektiviteten, reducere kapitalbindingen og øge omsætningen

Konklusionen af undersøgelsen er at samarbejdet mellem salg og operations skal formaliseres hvis virksomheden skal balancere omkostninger og service og vækst og profit.

Kom godt i gang med kun 3 trin

 1. Skab transparens
 2. Kridt banen op og definer fælles spilleregler
 3. Formaliser det tværgående samarbejde