Servicegrad: Det vigtigste nøgletal i din supply chain

Hvis du virkelig vil imponere din ledelse skal du måle din supply chain på servicegrad. Din lagerværdi sekundær.

Overraskende mange supply chain afdelinger måler ikke på KPI’er deres ledelse forstår og sætter pris på. Det er en skam, da det besværliggør dialogen og hæmmer resultaterne. Hos ABC anbefaler vi at man som minimum måler sin supply chain på:

  • Servicegrad
  • Omsætning 12 mdr
  • Lagerværdi
  • Antal varenumre

Hvordan bør man måle servicegraden?

Der findes flere forskellige måder at måle servicegraden på. Alt efter din branche, og hvor “hård” en KPI I ønsker at bruge, er der forskellige setups. Grundlæggende gælder følgende tommelfingerregel.

Servicegrad / leveringsevne: Antal ordrerlinjer leveret til tiden

Oftest måler man leveringsevnen på linjeniveau, mens nogle virksomheder måler på hele ordren: Mangler der ét varenummer påvirker det hele ordrens servicegrad. Tidsaspektet er den anden dimension: Er en “levering til tiden” fastsat af jer, eller af kunden?

Hvordan I vælger at måle servicegraden afhænger af jeres branche og ERP systems begrænsninger. I bund og grund handler det om at identificere i hvilken grad jeres supply chain bidrager til jeres vækst og virksomhedens toplinje. Det handler om jeres kunder, og det er derfor du skal måle servicegraden.

Hvad gør du, hvis I ikke måler servicegrad i dag?

Det korte svar er: Du skal hurtigst muligt i gang.

Servicegrad, også kaldets leveringsevne, er den nemmeste og mest effektive måde at dokumentere at din afdeling bidrager til glade kunder og profitabel vækst.

Flere og flere virksomheder bruger deres supply chain aktivt som en konkurrencemæssig fordel, bl.a.:

Læs case beskrivelser: P. Justesen, Dana Lim, Matas og Dafa.

Hvis dit ABC projekt italesættes som et værktøj der skaber vækst OG reducerer lageret har projektet langt større ROI-potentiale og større sandsynlighed for at få tilført ressourcer.

Hvorfor er der stadig supply chains der ikke måles på deres servicegrad?

Krisen i 2007 sidder stadig dybt i mange virksomheder. Her var supply chains opgave at nedbringe lager og minimere udgifterne for enhver pris. Siden da har væksten sat ind, men nogle supply chains måles stadig primært på at identificere og fjerne overskydende lagerværdi. Dette er endimensionelt og øger konflikten mellem salg & supply chain. Det smitter af på ABC projekter, der ender med at have begrænset effekt og omfang.

Det er vigtigst at holde sig for øje at lagerreduktion kun er et middel til at opnå målet: Bedre cashflow og mere omsætning.

 

Du er velkommen til at ringe til os og få en snak om hvordan, og hvorfor, du bruger servicegrad-målingen bedst muligt