Mange logistikchefer kæmper dagligt for at balancere lagerbinding og leveringsevne.
Forleden sad jeg til møde med logistikchefen i en stor dansk produktionsvirksomhed. Virksomheden omsætter for mere end 1 mia. og få dage forinden havde følgende samtale fundet sted mellem den administrerende direktør og logistikchefen:
Direktør: ”Vi skal sænke vores lagerværdi og forbedre vores leveringsevne mod kunderne. ”
Logistikchef: ”Men det er jo et paradoks.”
Direktør: ”Ja, men det er dit paradoks.”
Samtalen er ikke usædvanlig. Tværtimod. Overalt kæmper heroiske supply chain ledere med at holde deres virksomhed sund, og sikre kerneforretningen. De står på midten af vippen, og balancerer varelager og virksomhedens evne til at levere. Men de står også i spændingsfelt mellem stærke operationelle og kommercielle interesser.
Hvordan angriber man paradokset?
Logistikchefen og jeg nåede hurtigt frem til at det er enøjet kun at vurdere deres interne supply chain på varelagerets størrelse, fordi varelageret bør ses i forhold til omsætningen.
Konklusion: Varelagerets omsætningshastighed er et bedre pejlemærke, da det udtrykker forholdet mellem varelager og omsætning.
- Omsætningshastigheden fortæller virksomheden hvor – dvs på hvilke varenumre – de har investeret i varelager, og hvor hurtigt investeringen kommer igen.
Omsætningshastigheden handler altså om at træffe eksplicitte valg omkring virksomhedens ønskede servicegrad (leveringsevne), working capital (lagerbinding) og omsætning. Når man aktivt tager stilling kan man sikre balancen, som f.eks. DAFA, Johannes Fog og Matas har gjort
Brug data til at træffe “de rigtige valg”
Udfordringen for mange virksomheder er, at de ikke har gennemsigtighed og indblik i data til at træffe de eksplicitte valg, og lagerbeholdning placeres tilfældigt på varenumre som bevæger sig langsomt – dermed falder omsætningshastighed.
Med en klassisk dobbelt ABC-analyse bliver det tydeligt på hvilke varer hvor virksomheden bør investere i et stort varelager, og hvor virksomheden skal investere i et lille varelager, for at opnå den optimale omsætningshastighed på hele varelageret.
Hvad er varelageret omsætningshastighed?
Er det lange udtryk “varelager omsætningshastighed” nyt for dig, så har vi tilføjet et eksempel, og link til den matematiske formel.
Virksomhed A omsætter 100 æbler om året, og køber 100 æbler hjem på én gang. Deres varelager har omsætningshastighed = 1.
Virksomhed B omsætter også 100 æbler årligt men vælger at købe 25 æbler hjem 4 gange om året. Det giver en omsætningshastighed på 4 – varelageret omsættes fire gange på et år.
Virksomhed B’s strategi kræver mindre lagerbinding, men virksomheden risikerer også at miste omsætning, hvis der opstår et behov ud over varelageret (restordrer). Den risiko minimerer virksomhed A ved at have varelager til 12 måneders forbrug.